Zadanie 2 · 3 pkt · otwarte

Co najmniej cztery wygrane w pięciu partiach szachów

Tomek i Romek postanowili rozegrać między sobą pięć partii szachów. Prawdopodobieństwo wygrania pojedynczej partii przez Tomka jest równe 14\frac{1}{4}⁠.

Oblicz prawdopodobieństwo wygrania przez Tomka co najmniej czterech z pięciu partii. Wynik podaj w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego. Zapisz obliczenia.

Pokaż odpowiedź i rozwiązanieSpróbuj najpierw sam(a), potem sprawdź.

Rozwiązanie krok po kroku

  1. Sukcesem w pojedynczej partii jest wygrana Tomka; prawdopodobieństwo porażki to dopełnienie do 11⁠.

    p=14,q=1−p=34p = \dfrac{1}{4}, \qquad q = 1 - p = \dfrac{3}{4}

    Do tego miejsca: 1 pkt

  2. Niech S5kS_5^k oznacza zdarzenie: Tomek wygrał dokładnie kk partii z pięciu. Ze schematu Bernoullego dla k=4k = 4

    P(S54)=(54)⋅(14)4⋅34=151024P(S_5^4) = \binom{5}{4} \cdot \left(\dfrac{1}{4}\right)^4 \cdot \dfrac{3}{4} = \dfrac{15}{1024}
  3. Dla k=5k = 5

    P(S55)=(55)⋅(14)5=11024P(S_5^5) = \binom{5}{5} \cdot \left(\dfrac{1}{4}\right)^5 = \dfrac{1}{1024}
  4. Zdarzenia S54S_5^4 i S55S_5^5 są rozłączne, więc prawdopodobieństwo wygrania co najmniej czterech partii to suma ich prawdopodobieństw.

    P=P(S54)+P(S55)=151024+11024P = P(S_5^4) + P(S_5^5) = \dfrac{15}{1024} + \dfrac{1}{1024}

    Do tego miejsca: 2 pkt

  5. Dodajemy i skracamy ułamek.

    P=161024=164P = \dfrac{16}{1024} = \dfrac{1}{64}

    Do tego miejsca: 3 pkt

Odpowiedź

P=164P = \frac{1}{64}

Jak to jest punktowane

Za rozwiązanie jest jeden poziom — najwyższy, który spełnia.

  • 3 pktzastosowanie poprawnej metody i poprawny wynik: 164\frac{1}{64}⁠.
  • 2 pktzapisanie poprawnego prawdopodobieństwa uzyskania co najmniej czterech sukcesów w pięciu próbach Bernoullego, np. P=(54)⋅(14)4⋅(34)1+(55)⋅(14)5P = \binom{5}{4} \cdot \left(\frac{1}{4}\right)^4 \cdot \left(\frac{3}{4}\right)^1 + \binom{5}{5} \cdot \left(\frac{1}{4}\right)^5⁠, P=5⋅(14)4⋅34+(14)5P = 5 \cdot \left(\frac{1}{4}\right)^4 \cdot \frac{3}{4} + \left(\frac{1}{4}\right)^5⁠, P=1−[(50)⋅(14)0⋅(34)5+(51)⋅(14)1⋅(34)4+(52)⋅(14)2⋅(34)3+(53)⋅(14)3⋅(34)1]P = 1 - \left[\binom{5}{0} \cdot \left(\frac{1}{4}\right)^0 \cdot \left(\frac{3}{4}\right)^5 + \binom{5}{1} \cdot \left(\frac{1}{4}\right)^1 \cdot \left(\frac{3}{4}\right)^4 + \binom{5}{2} \cdot \left(\frac{1}{4}\right)^2 \cdot \left(\frac{3}{4}\right)^3 + \binom{5}{3} \cdot \left(\frac{1}{4}\right)^3 \cdot \left(\frac{3}{4}\right)^1\right]
  • 1 pktzapisanie prawdopodobieństwa odniesienia sukcesu (p)(p) i porażki (q)(q) w pojedynczej partii: p=14p = \frac{1}{4}⁠, q=34q = \frac{3}{4}ALBO– zapisanie prawdopodobieństwa w postaci p5+5p4⋅qp^5 + 5p^4 \cdot q⁠, gdzie pp jest prawdopodobieństwem odniesienia sukcesu, qq – porażki,ALBO– przedstawienie fragmentu drzewa zawierającego wszystkie istotne gałęzie odpowiadające pięciu wygranym i czterem wygranym,ALBO– przedstawienie fragmentu drzewa zawierającego gałąź odpowiadającą czterem wygranym i jednej przegranej oraz określenie na każdym odcinku gałęzi prawdopodobieństwa sukcesu i porażki.

Uznawane są też inne sposoby rozwiązania

  • Drzewo: rysujemy gałęzie odpowiadające pięciu i czterem wygranym; P(A)=(14)5+5⋅34⋅(14)4=161024=164P(A) = \left(\frac{1}{4}\right)^5 + 5 \cdot \frac{3}{4} \cdot \left(\frac{1}{4}\right)^4 = \frac{16}{1024} = \frac{1}{64}⁠.
  • Zdarzenie przeciwne (co najwyżej trzy wygrane): P(A′)=P(S50)+P(S51)+P(S52)+P(S53)=6364P(A') = P(S_5^0) + P(S_5^1) + P(S_5^2) + P(S_5^3) = \frac{63}{64}⁠, więc P(A)=1−6364=164P(A) = 1 - \frac{63}{64} = \frac{1}{64}⁠. W zasadach CKE ostatni składnik trzeciego przykładu z poziomu 2 pkt ma wykładnik 11 przy 34\frac{3}{4}⁠, a powinien mieć 22⁠, bo P(S53)=(53)⋅(14)3⋅(34)2P(S_5^3) = \binom{5}{3} \cdot \left(\frac{1}{4}\right)^3 \cdot \left(\frac{3}{4}\right)^2⁠; ocena się nie zmienia.

Uwagi z zasad oceniania CKE

  • 1. Jeżeli zdający zapisze poprawne prawdopodobieństwa P(S54)=(54)⋅(14)4⋅(34)1P(S_5^4) = \binom{5}{4} \cdot \left(\frac{1}{4}\right)^4 \cdot \left(\frac{3}{4}\right)^1 oraz P(S55)=(55)⋅(14)5P(S_5^5) = \binom{5}{5} \cdot \left(\frac{1}{4}\right)^5⁠, ale z dalszego rozwiązania nie wynika, że P=P(S54)+P(S55)P = P(S_5^4) + P(S_5^5)⁠, to otrzymuje co najwyżej 1 punkt za całe rozwiązanie.
  • 2. Jeżeli zdający określa błędnie prawdopodobieństwo porażki i konsekwentnie rozwiąże zadanie do końca, to otrzymuje 1 punkt za całe rozwiązanie.

Chcesz rozwiązywać to zadanie z podpowiedziami? Zapisz się na listę oczekujących

Źródło: CKE, matura maj 2023, poziom rozszerzony, zadanie 2